Rendőrnek lenni jó

Évről-évre egyre több roma fiatal választja a rendvédelmi szakmát. Ez egy olyan kezdeményezésnek is köszönhető, amely 2006-ban indult Budapesten. Az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület egy EU-s támogatásnak köszönhetően most még több fiatalt tud segíteni. Az egyesület bemutatkozójának a Rácz Gyöngyi Közösségi Központ – Újpesti Cigány Közösségi Ház adott otthont február 19-én.Dr. Molnár Szabolcs, Újpest alpolgármestere az önkormányzat nevében köszöntötte az Európai Bizottság-képző projektjének részeként ide látogató médiacsoportot. Az alpolgármester kiemelte, az önkormányzat kötelességének érzi a nemzetiségek támogatását, s büszke arra, hogy az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat kulturális tevékenysége a társadalom más rétegeit is érinti.

Molnár István Gábor, az Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság és az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta: „Nagy szeretettel fogadtuk be az Európai Bizottság programját, melynek keretében most ez a kiváló kezdeményezés bemutatkozhat.” Bemutatta a küldöttségnek a helytörténeti gyűjteményt, amely egy 15 éves kutatás eredményeként született meg és 170 éves történetet dolgoz fel. Elmondta, a közösségi ház nem csak múzeum. A tanoda 67 hátrányos helyzetű diák fejlesztését szolgálja, a tornaterem pedig szintén rengeteg gyereknek ad hátteret a mozgáshoz, az ökölvívó edzésekhez.

Makula György rendőr alezredes előadásában a csoport meghallgatta az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület programját. Az egyesület magyar kezdeményezésre, a Nyílt Társadalmi Intézet, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint a brit és amerikai Fekete Rendőrök Egyesülete támogatásával alakult. Létrehozását magyar roma és nem roma rendvédelmi szakemberek kezdeményezték, megalakításában hat európai ország (Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Magyarország, Románia, Szlovákia) rendészeti képviselői vettek részt. Legfontosabb céljai közé tartozik az esélyegyenlőség megteremtésének elősegítése hazánk és az unió államainak rendvédelmi szerveiben, a rendvédelmi szervek és a roma közösségek között fennálló kölcsönös előítéletesség csökkentése, a cigány származású hivatásosok számának növelése, a már állományban lévő roma kollégák élet- és szolgálati körülményeinek javítása, a roma kisebbség hazai és európai integrációjának támogatása, részvételük segítése a hazai és nemzetközi rendvédelmi képzésekben, valamint a nemzeti és nemzetközi társszervezetekkel való együttműködés.

VG

Forrás: ujpest.hu